vrijdag 28 juni 2013

Orpheus in de Dessa

NRC- Kleine, verstilde roman beeldt het conflict uit tussen twee manieren van leven die niet samengaan. Aan de ene kant staat de ingenieur van de suikerfabriek, Willem Bake, een aardige, hardwerkende man uit Europa die vooral naar de toekomst kijkt en die vooruit wil komen in de wereld. Aan de andere kant staat Si-Bengkok, een mismaakte Javaanse jongen die mensen en dieren betovert met zijn fluitspel. Hij herinnert Bake aan iets dat hij diep in zijn hart wel weet, maar dat in zijn hardwerkende bestaan steeds meer op de achtergrond raakt: dat hij door in de toekomst te leven onherroepelijk iets kwijtraakt wat voor geen geld te koop is. De twee sluiten een noodlottige vriendschap. Het verhaal speelt zich af in de tijd van het Nederlands koloniaal bestuur, tegen het prachtige decor van oud-Java. Het boek is ook te lezen als een politieke roman die op een genuanceerde manier het Nederlands kolonialisme veroordeelt. Orpheus in de dessa geldt als een van de hoogtepunten van de Nederlandse literatuur.


Orpheus in de Dessa is geschreven door Augusta de Wit die zelf haar jeugd doorbracht in Nederlands-Indië. Deze link leidt u naar een biografie over haar.
Voor het vak geschiedenis hebben Yildiz Cincil en ikzelf een presentatie gehouden over dit boek. Wij hebben onderzoek gedaan naar de achtergrond van de auteur en de boodschappen die zij met dit boek wilde overbrengen.

Wat het boek zo bijzonder maakt
Dit verhaal is zo bijzonder omdat het een protest was tegen het Nederlandse bestuurssysteem in Nederlands-Indië. Omdat Nederland tussen de overblijfselen van het cultuurstelsel en hervormingen hing, legt juist dit boek de nadruk op het verbeteren van de leefomstandigheden van de inlandse bevolking en op een goede samenwerking tussen de Nederlanders en de inlanders.

Rond 1830 werd het cultuurstelsel ingevoerd in Nederlands-Indië. Dit stelsel werd aangehouden tot 1870. Het hield in dat inlanders 20% van hun grond moesten gebruiken voor producten die op de Europese markt verkocht zouden worden: denk aan koffie, indigo, thee en rietsuiker. Deze producten werden dan door de Nederlansche Handel-Maatschappij verkocht. De inlanders leden hieronder omdat het systeem werd misbruikt. Een ander literatuurwerk dan Orpheus in de Dessa heeft ook kritiek op dit systeem: de bekende roman Max Havelaar. Dit boek speelde ook een rol in de afschaffing van het cultuurstelsel. Al vanaf 1848 kwam er protest tegen dit stelsel: de inlanders leden onder het stelsel en de kolonie moest opener worden voor particulier bezit. Dit had temaken met het opkomende liberalisme. Het cultuurstelsel werd in 1870 afgeschaft maar het stelsel moest wel blijven op de belangrijkste producten die werden verhandeld: koffie en thee.
In het laatste decenna van de 19e eeuw werd het Nederlands-Indische rijk nog meer vergroot doordat men op expedities ging en andere eilanden Nederlands bezit werden. Voorbeelden hiervan zijn Atjeh, heel Sumatra en Celebes.
Door de opening van het Suezkanaal in 1869 kwamen nog meer Nederlanders naar de kolonie. Men zag in dat het handelen in grondstoffen een enorme winst was en het idee ontstond dat de inheemse bevolking minderwaardig was.
Ondanks deze opvatting ontstond er een verantwoordelijkheidsgevoel tegenover de inlandse bevolking. Door Nederlandse cultuur en omgangsvormen in te voeren dacht men dat dit een goede oplossing was om de inheemse bevolking te helpen. Zo werd irrigatie emigratie en educatie aangehouden in het nieuwe stelsel: ethische politiek. Dit is een heel belangrijk deel in de geschiedenis van Nederlands-Indië omdat de meningen nogal verdeeld waren over de efficiëntie van de invoering en uitvoering van dit systeem. De Nederlanders wilden van het land een beschaafde natie maken en probeerden doormiddel van het verbeteren van immigratie emigratie en educatie de bevolking wat meer op te leiden en het land welvarender te maken. Dit komt mede door de roman Max Havelaar. Dit stelsel werd ingevoerd in rond het jaar 1900.

In 1903 werd het boek uitgegeven. Nadat het boek was gepubliceerd is in de kolonie het ethisch politieke stelsel verder uitgevoerd. Wegen werden aangepast en aangelegd, er kwam voorlichting over landbouw en visserij, mensen werden verhuisd door heel Nederlands-Indië om niet één dichtbevolkt eiland te hebben maar meerdere bevolkte eilanden waar wederom weer hard gewerkt moest worden en kinderen mochten naar school gaan. Het resultaat waar Nederland naar uitkeek liet wel een paar decennia op zich wachten maar het idee was er en Nederland wilde ook echt dit stelsel aanhouden. Ondertussen begon een gevoel van nationalisme op te komen onder een aantal Indonesiërs. Dit werd afgekapt door Nederland maar uiteindelijk kon in 1949 Nederland niets anders dan de kolonie onafhankelijk verklaren. Dit deel van de geschiedenis is niet relevant om uit te leggen omdat het niets te maken heeft met het moraal van het verhaal.

Het moraal van het verhaal
Omdat Augusta de Wit zelf een groot deel van haar leven in Nederlands-Indië leefde had ze veel liefde voor het Indische volk en was ze erg begaan met hun lot. In dit boek komt die liefde ook naar voren, omdat er veel ethische aspecten in voorkomen.
Anna Augusta Henriette de WitHet moraal van het verhaal is dat er belangrijkere dingen in het leven zijn dan geld en macht. Geld is heel belangrijk voor de hoofdpersoon maar hij vergat dat een leven nog belangrijker is dan bezittingen. Ook al weten we dit heel goed, toch is het moeilijk om een keuze te maken tussen je materiële en immateriële bezittingen. De jongen uit het verhaal had gehoopt een fijner leven te krijgen door Bake, maar Bake vond hem minder belangrijk dan zijn materiële bezittingen en dat werd de jongen eigenlijk fataal (dit is ook een manier waarop je het kan bekijken).


Als je dieper nadenkt over dit moraal dan bekijk je het meer algemeen. Wij hebben dit ook gedaan en er wordt in het boek vooral kritiek geuit op het feit dat Nederlanders de Indonesiërs niet goed behandelden en zij alleen maar dachten aan de winsten voor het moederland. Het woord schuldgevoel zal veel herhaald worden in dit verslag omdat Nederland een schuldgevoel gaat krijgen tegenover de inlanders omdat zij slecht werden behandeld en zij amper zelf rond konden komen terwijl het moederland barstte van het geld door alle winsten die zij maakten van producten die in de kolonie werden verbouwd.
Er zit ook een scherpe tegenstelling in het verhaal: het verschil tussen de oosterse levenshoudingen en het Westerse materialisme. Dit wordt door de jongen Si-Bengkok en Nederlandse ingenieur Bake uitgebeeld. Augusta wilde dat de mensen meer om anderen gingen geven en dat ze niet alleen aan zichzelf dachten. Dit paste erg in de ideeën van de ethische politiek die Nederland in die tijd in Indië aanhield. Tijdens de Ethische Politiek werd geprobeerd deze tegenstelling te verminderen. Er kwam een sociale wetgeving, waar Augusta de Wit een grote voorstander van was en het drong door tot Nederland dat de Javaanse bevolking in misère leefde. Er werd een welvaartsbeleid opgezet, de beroemde ‘Irrigatie, emigratie, educatie.’ Nederland had een zedelijke roeping om de welvaart en zelfstandigheid van de Indonesische bevolking te bevorderen.

De zwarte met het witte hart


Voor deze weblogopdracht heb ik het boek De zwarte met het witte hart gelezen. Het is geschreven hier.
door Arthur Japin en in 1997 voor het eerst gepubliceerd door uitgeverij De Arbeiderspers. Voor meer informatie over Arthur Japin, klik

Ik las een recensie van de Trouw over dit boek, welke mij erg enthousiast maakte om het ook te lezen. Ik zal jullie een korte samenvatting geven. Voor een uitgebreidere samenvatting heb ik nog een link bijgevoegd.


Samenvatting
Het verhaal gaat over twee Afrikaanse prinsjes, Kwasi en Kwame, die in 1837 als onderpand voor de illegale slavenhandel door de Nederlandse regering aan Koning Willem I worden geschonken. De jongens moeten in Nederland wonen waar zij naar school gaan en verder worden opgevoed. De twee neefjes blijken heel slim te zijn. Hun namen worden veranderd in Aquasi en Quame. Omdat ze vanwege hun donkere huidskleur vrijwel overal genegeerd worden, steekt Aquasi veel tijd in zijn studie. Terwijl Quame erg ongelukkig is en er alles aan doet om zijn Afrikaanse identiteit te behouden, probeert Aquasi zich juist zo goed mogelijk aan te passen en doet hij veel moeite om zijn geboorteland te vergeten. De titel van het boek slaat dus op Aquasi, die in het boek door een meisje "jij, zwarte met je witte hart" wordt genoemd.
De band tussen Quame en Aquasi verslechtert met de dag. Ze krijgen steeds vaker ruzie om allerlei dingen. Na de lagere school gaat Aquasi studeren en gaat Quame naar de militaire academie. Wanneer Aquasi lid geworden is van een exclusief studenten-dispuut, houdt hij een toespraak waarin hij verwijst naar de cultuur van zijn geboorteland. Hij vertelt over de tradities waarbij mensen worden afgeslacht en over de verminking van vrouwen. Hij spreekt openbaar zijn walging uit over zijn afkomst en Quame die achter in de zaal zat, rent boos en gekwetst weg.
Quame besluit terug te keren naar zijn geboorteland, maar hij krijgt bericht dat hij daar niet welkom is omdat hij de taal te veel verleerd zou zijn. Terneergeslagen door zijn mislukte leven pleegt hij zelfmoord. Quasi werkt in Nederlands-Indië, telkens in een strijd om hoger op te komen. Ongelukkig besluit hij naar Java te verhuizen, waar hij een plantage krijgt. In 1900 komt hij eindelijk achter de waarheid, namelijk dat men hem altijd gedwarsboomd heeft in zijn carrière omdat hij zwart is. Een Nederlandse commissaris zegt dan tegen hem: "Vroeger, toen ik u en Kwame bij uw ouders weghaalde, heb ik u de Nederlandse staat als nieuwe moeder voorgesteld. Ik had geen idee dat zij alleen haar eigen kinderen op voedt en die van anderen te vondeling legt."

Thema en motieven
Het thema van De zwarte met het witte hart is de onmogelijkheid om je volledig aan te passen aan een ander volk. Zowel Quame als Aquasi ondervinden hoe zijn ontworteld zijn van hun eigen cultuur, maar ondertussen ook niet volledig Nederlands kunnen worden. Ondanks de innerlijke verandering van Aquasi wordt hij door zijn uiterlijk door de Nederlanders toch als buitenstaander gezien.
Het eerste motief is de tegenstelling zwart-wit. Een citaat uit het boek luidt als volgt: "Op een dag zat ik, als jongeman, op mijn vaste bank in het park bij Weimar. Ik liet twee van de kinderen, een jongen en een meisje, die daar altijd aan het spelen waren, paardjerijden op mijn knie. Het meisje streelde mijn hand en zei: 'Jij, zwarte met je witte hart.' Ik wist niet wat te antwoorden van ontroering. Toen keek ze in de palm van haar hand of ik niet had afgegeven."
Een tweede motief is discriminatie. Op straat worden de twee jongens nagekeken. Ouders trekken hun kinderen snel weg als ze langs lopen en op de kostschool hoorden Quame en Aquaie er nooit echt bij.

Mijn mening
Ik vind het een erg aangrijpend verhaal, vooral omdat het een waargebeurd verhaal is. De houding van de Nederlandse regering en het Nederlandse volk in die tijd was om je voor te schamen. De quote van de Nederlandse commissaris, die in de samenvatting te lezen is, laat goed zijn hoe onethisch Nederland was.


Ook worden de verschillen tussen het Nederland van toen en nu erg duidelijk. Vroeger was men erg arrogant en moesten zij niks hebben van buitenlanders. Over de laatste decennia is dit erg veranderd. Mijn vader groeide zelf als enige buitenlander in zijn buurt op. Hij vertelde dat hij ook vaak werd nagekeken. Dezelfde buurt bestaat nu bijna alleen nog maar uit allochtone gezinnen. Elk ras gaat respectvol met elkaar om.

Een Droog Wit Seizoen

Deze keer ga ik het hebben over het boek Een Droog Wit Seizoen geschreven door André Brink. Ik leg hierbij uit welke soorten spanningen er in voorkomen.

Een Droog Wit Seizoen werd in 1979 voor het eerst uitgegeven. Dit is het twaalfde boek van de Zuid-Afrikaanse André Brink. Een biografie over hem is hier te vinden. Een belangrijke verklaring voor de bekendheid van het boek is dat het verhaal ook is verfilmd.

Het verhaal wordt geopend met een voorwoord van de schrijver. Hierin beschrijft André hoe de hoofdpersoon Ben du Toit hem vroeg speciale papieren voor hem te bewaren. ‘Zij’ mochten dit niet vinden. André was in deze paragraaf de ik-verteller. Ik nam daardoor aan dat het perspectief niet zou veranderen in het verhaal. Dit maakte mij een ‘naïeve lezer’.

 Toen ik verder las kwam ik er achter waar het verhaal over ging. Een Droog Wit Seizoen gaat over de blanke leraar Ben du Toit. Samen met zijn vrouw en drie kinderen woont hij in Zuid-Afrika. De zwarte schoonmaker van de school waar hij werkt, Gordon Ngubene, is een goede vriend van Ben. Als snel wordt duidelijk dat Ben en Gordon in een tijd van apartheid leven. De blanken en zwarten worden gedwongen gescheiden van elkaar te leven, waarbij de blanken op alle aspecten een beter leven hebben. Toen ik begreep dat Ben en Gordon goede vrienden waren werd er al kritische spanning bij mij opgewekt. Ik had direct door dat deze vriendschap later in het verhaal voor veel problemen zou kunnen zorgen.

Gordon heeft een zoon, Jonathan. Jonathan doet mee aan demonstraties tegen de blanke bestuurders en de ongelijke wetten. Nadat een demonstratie uit de hand liep kwam Jonathan niet meer thuis. Dit wekte emotionele spanning op. Ik wist dat Jonathan iets was overkomen en voelde de ongerustheid die Gordon gehad zou moeten hebben. Gordon hoort een tijdje later dat zijn zoon was opgepakt door de Special Branch en is overleden aan een natuurlijke dood. Gordon gelooft natuurlijk niks van deze zogenaamde natuurlijke dood en gaat op onderzoek uit. Hij vraagt hierbij hulp aan Ben. 

Gordon wordt na een tijdje zelf ook opgepakt. Wanneer Ben te horen krijgt dat Gordon zichzelf van het leven heeft benomen weet hij dat er iets goed mis is met de Special Branch en de overheid. Dit wekt kritische spanning op. Op het moment dat Ben zelf op onderzoek uit gaat wordt deze spanning alleen maar groter.

Ben krijgt het lichaam van Gordon te zien, welke helemaal is mishandeld. Hierdoor weet Ben zeker dat het geen zelfmoord was. Ben helpt Emily, de vrouw van Gordon, met een rechtszaak tegen de Special Branch.
Naarmate Ben zich meer in de zaak van Gordon verdiept, des te meer hij zich afzondert van zijn gezin. Zijn leven begint nu alleen maar te draaien om het vechten tegen de corrupte overheid en het stoppen van de afschuwelijke daden van de Special Branch. Ben wordt gezien als een verrader en schande voor zijn familie. Zijn vrouw en twee dochters willen dan ook niks meer met hem te maken hebben. Dit wekt emotionele spanning op want je leeft erg mee met Ben. Ben wil alleen doen wat goed is en helpt daarbij heel veel (zwarte) mensen.

Ben schrijft al zijn bevindingen over de corrupte overheid en de Special Branch op. Wanneer de politie zijn huis doorzoekt wordt situationele spanning opgewekt. Als ze zijn notities zouden vinden werd ook Ben opgepakt. Gelukkig heeft hij deze veilig verstopt en komt hij er mee weg.

Ben vreest nu voor zijn leven en geeft al zijn aantekening aan André Brink, de schrijver. Wanneer hij een brief naar André op de post wilt doen waarin hij beschrijft hoe bang hij is, wordt hij aangereden door een auto. Dit is het einde van het verhaal.

Ondanks dat ik het verhaal hierboven heb samengevat, heb ik een nog iets uitgebreidere samenvatting bijgevoegd. Deze is hier te lezen. Deze samenvatting kan tevens ook gezien worden als een goede recensie.

De Kroongetuige





De eerste druk van de roman De Kroongetuige kwam uit in 1983. Zelf heb ik de 28e druk gelezen. De Kroongetuige is een boek geschreven door Maarten ’t Hart. Hij is een Nederlandse bioloog en schrijver, die vooral romans schrijft. Voor een volledige biografie en bibliografie over Maarten ’t Hart, klik hier.

Over het boek en de auteur
De Kroongetuige is een roman met de structuur van een thriller en gaat over liefde, jaloezie, een moord en vooral over de relatie tussen Thomas en Leonie dat dreigt stuk te lopen doordat ze geen kinderen hebben. De volgende alinea bevat de door mij gemaakte samenvatting van het boek, maar voor een meer uitgebreide samenvatting is deze site erg handig.


Samenvatting van het verhaal
De farmacoloog Thomas gaat in de week dat zijn vrouw weg is meerdere malen uit met Jenny waar Thomas al een tijdje verliefd op is. Vijf dagen later komen Lambert en Meuldijk, twee agenten, naar zijn huis en ondervragen hem over Jenny. Ze is vermist en Thomas is de laatste persoon die haar levend heeft gezien. Uiteindelijk vinden de agenten de kleren van Jenny in het Medisch-Biologisch Laboratorium, de werkplek van Thomas, welke hierna wordt opgepakt voor de moord op Jenny. Zijn vrouw Leonie wist nog van niks en Thomas moet haar alles uit leggen. Leonie is er van overtuigd dat haar man onschuldig is en zet alles op alles om het te bewijzen. Ze gaat op onderzoek uit en spreekt iedereen die Jenny kende. Langzamerhand komt ze achter het complot en vindt ze het lijk in het laboratorium, maar ze stapt niet naar de politie. Leonie wordt hierdoor de (stille) kroongetuige, vandaar de titel. Uiteindelijk wordt Thomas toch vrijgelaten. De politie en Thomas zien het lijk, maar het is niet Jenny. Het is de vrouw van Robert, een goede vriend van Jenny. Robert en Jenny hebben haar in het lab vermoord, haar kleren daar achtergelaten en zijn gevlucht.


Eigen mening
Tot het einde blijft het onbekend of Thomas werkelijk de moordenaar is van Jenny. Dit houdt de spanning erin. Het feit dat het verhaal niet gaat om de gebeurtenissen zelf, maar om hoe de personages reageren op deze gebeurtenissen, maakt De Kroongetuige ook een erg apart en daardoor goed boek.
Het personage waar ik het best mee kan meeleven was Leonie Kuyper. Zij was erg lief en deed er alles aan om te kunnen bewijzen dat haar man onschuldig was. Dat zou ik zelf ook doen als ik in die positie stond. Thomas vind ik minder leuk. Hij ging vreemd en is vrij koppig. Toch is het laatste dat Thomas doet in het boek, namelijk het krantenartikel over reageerbuisbaby’s aan Leonie laten zien, erg lief.
De thema’s zijn huwelijk en detective. Ik vind deze in dit boek erg goed bij elkaar passen. Een boek dat alleen maar over het huwelijk zou gaan zou erg saai worden. De moordzaak brengt zogezegd leven in het verhaal.


Beeldmateriaal
Een Nederlandse student heeft een trailer gemaakt over De Kroongetuige. De trailer is helaas in het Engels, maar het is toch leuk om het even te kijken.


Recensie
Ik heb geen recensie gelezen voordat ik begon met het lezen van dit boek. Ik wist namelijk al waar het verhaal over ging en ik wist dus dat het onderwerp mij erg aansprak. Ik heb alsnog getracht een recensie te vinden om in mijn blog te plaatsen, maar het is mij niet gelukt. Ik denk dat dit komt doordat De Kroongetuige erg lang geleden was uitgekomen.